„Паднаа“ Фејсбук, Инстаграм, ВатсАп и Месинџер

LinkSense.mk

Најпопуларните апликации за социјално вмрежување во светот – Фејсбук, Инстаграм, ВатсАп и Месинџер „паднаа“ во цел свет.

Илјадници корисници на Инстаграм и Фејсбук во моментов имаат проблем со Фејсбук и Инстаграм.

Корисниците на Фејсбук забележаа дека нивниот прелистувач не може да се поврзе.

Апликациите WhatsApp и Instagram продолжија да работат, но не прикажуваат нова содржина, вклучувајќи пораки испратени или примени за време на проблемите.

Прекините на Фејсбук се случуваат релативно ретко, но имаат огромно влијание, не само затоа што влијаат на три од најголемите апликации во светот.

Компанијата честопати е криптична за причините за какви било проблеми и нема тенденција да ги објаснува дури и откако ќе се поправат. Во 2019 година, на пример, доживеа најголем прекин во последните години – и само рече дека „предизвикал проблем“ за време на „рутински операции за одржување“.

Во протечениот препис објавен во The Verge во 2019 година, извршниот директор Марк Цукерберг забележува дека таквите прекини се „голема работа“. Сите проблеми честопати можат да ги натераат луѓето да почнат да користат конкуренти и истакна дека може да потрае „месеци“ за да ја вратат довербата и да ги вратат луѓето на платформите на Фејсбук – ако воопшто се вратат.