Пендаровски: Очекувам сите учесници по завршувањето на гласањето да си подадат рака и да си честитаат

 

Претседателот на Република Северна Македонија Стево Пендаровски своето право на глас денеска го оствари на избирачкото место 2489 во месната заедница Автокоманда.

-Очекувам како што и доликува на една европска демократска држава сите учесници во изборниот процес вечер по завршувањето на гласањето да си подадат рака и да си честитаат еден на друг, изјави претседателот Стево Пендаровски.

Тој особено го истакна фактот што изборите до овој момент се одвиваат мирно и со максимално почитување на здравствените протоколи за заштита на сите учесници во изборниот процес со оглед дека ова се специфични избори кои се одржуваат во време на пандемија на коронавирусот.

Изборите рече тој, мора да се спроведат фер, транспаренто и во демократската атмосфера.

-Денеска мора да биде транспарентно, фер и демократско гласање и притоа сите што се учесници во изборниот процес мораат да бидат заштитени бидејќи ние сме една од првите пет-шест држави во светот која организира избори во време на корона. Јас се надевам дека така ќе остане како што е и досега во текот на изборниот ден се до прогласувањето на резултатите. Сосема е небитно тоа кој ќе биде формален победник вечерва. Очекувам како што и доликува на една европска демократска држава сите учесници во изборниот процес вечер да си подадат рака и да си честитаат еден на друг, рече претседателот Пендаровски кој заедно со семејството го оствари гласачкото право на избирачкото место 2489 во месна заедница во Автокоманда во Општина Гази Баба.