Рекордна заплена на дрога во Златниот триаголник

LinkSense.mk

Полицијата на Лаос заплени рекордна количина на дрога во регионот на Златниот триаголник, потврдија денеска два безбедносни извора на Тајланд, што, според Обединетите нации, досега е најголема поединешна заплена на дрога во Азија.

Повеќе од 55 милиони таблети метамфетамин и преку 1,5 тони кристален метамфетамин полицијата пронајде скриени во камион кој превезувал пиво, во северен Боке, град на границата со Тајланд и Мјанмар.

Џереми Даглас, регионалниот претставник на Канцеларијата на Обединетите нации за дрога и криминал (UNODC), рече дека ова откритие е „далеку најголема заплена во историјата на источна и југоисточна Азија“.

Златниот триаголник, како што ја нарекуваат областа на североисточен Мјанмар која се граничи со делови од Тајланд и Лаос, има долга историја како главна област за протизводство на дрога. Таа служи како голем производствен центар за стимуланси од видот на анфетамини, а посебно метамфетамини.