СДСМ: Заради очекуваниот нов пик наесен од коронавирусот и заштита на граѓаните, избори во прв можен рок

Скопје, 22 мај 2020

Социјадемократскиот сојуз на Македонија е одговорна и државотворна партија која била и останува на страната на интересите на граѓаните и
државата.

Потребни се избори во привиот можен рок, заради заштита на здравјето на граѓаните и подготовки за новиот пик од коронавирусот наесен, за побрзо опоравување и трансформирање на македонската економија и повторно ставање во функција на институциите кои се клучни за нормално функционирање на системот.

Со нов легитимитет од граѓаните, политичка Влада и Собрание.

Не смееме да дозволиме да се нанесе штета на државата, штета на граѓаните и никако не смееме да дозволиме земјата да се воведе во уставна криза.

СДСМ тоа нема да го дозволи.

СДСМ е одговорна партија, ние сакавме компромис и затоа и учествуваме на лидерските средби.

Но, ако ВМРО-ДПМНЕ не сака договор, ние нема нема да дозволиме штета на државата и граѓаните. Договор е можен се додека трае вонредната состојба.

Ако нема договор по сила на закон датумот за избори води на 21 јуни.

СДСМ–Центар за комуникации со јавноста