СЗО: Епидемиолошката ситуација во Европа е предупредување за светот

LinkSense.mk

Европа во четирите изминати недели и покрај достапноста на вакцините против Ковид-19 бележи раст од 55 проценти на заразени луѓе, соопштија вчера претставници на Светска здравствена организација.

СЗО предупреди дека може да има уште половина милион смртни случаи од Ковид-19 во Европа во февруари.
„Повторно сме во епицентарот“, рече директорот на СЗО за Европа Ханс Клуге на онлајн прес-конференција.
Според него, сегашната стапка на пренос во 53 земји во европскиот регион е „многу загрижувачка“.
Зголемувањето на бројот на заболени СЗО го објаснува со недоволната вакцинација и олабавувањето на епидемиолошките мерки.
Според СЗО, бројот на хоспитализации поврзани со Ковид-19 за една недела е „зголемен повеќе од двојно“.