СЗО: Индиската варијанта на Ковид-19 е откриена во 44 земји

Светската здравствена организација денеска соопшти дека варијантата на коронавирусот што го предизвика силниот смртоносен бран на Ковид-19 во Индија е пронајдена во десетици земји во светот.

Агенцијата за здравство при ООН соопшти дека варијантата Б.1.617 на Ковид-19, која првпат беше откриена во Индија во октомври, е пронајдена во примероците доставени во „базата на податоци за отворен пристап ГИСАИД“ од 44 земји во сите шест региони на СЗО.