Си-Ен-Ен: Зеленски од Бајден побарал дополнителни санкции против Русија

LinkSense.mk

Си-Ен-Ен денеска објави дека украинскиот и американскиот претседател разговарале 49 минути во петокот и дека Зеленски побарал дополнителни санкции против Русија.

„Украинскиот претседател Зеленски побара од американскиот претседател Џо Бајден за време на нивниот последен повик за дополнителни санкции за да се создаде дополнителен посилен притисок врз Русија“, дознава Си-Ен-Ен.

Според неколку извори запознаени со повикот, Зеленски побарал од Бајден понатамошни напори да се отсече Русија од меѓународната трговија и да продолжи да ја таргетира руската елита.

Во исто време, САД продолжија да додаваат повеќе олигарси и нивните семејства на списокот со санкции.

Според Си-Ен-Ен, Зеленски за време на повикот ја споменал и забраната за пристап на Русија до меѓународните водни патишта.

Бајден детално му ги опиша на Зеленски најновите санкции што планира да ги објави, како и потегот за укинување на повластениот трговски статус на Русија со Соединетите држави.

Зеленски му се заблагодари на Бајден за санкциите и го повика да продолжи да го зголемува економскиот притисок врз Кремљ.