Словенечкото езеро Блед целосно поцрвене

Езерото Блед, кое е едно од најпознатите туристички места во Словенија доби комплетно црвена боја.

Како што јави дописникот на МИА од Љубљана, езерото уште пред еден месец почнало да добива црвена боја, но последниве деновит тоа целосно поцрвене.

Според биолозите ова се дожи на брзото размножување на цијанобактериите во езерото.