Советник на Бајден: САД треба да се поактивни на Балканот заедно со ЕУ

САД мора да се посветат на поактивна улога на Западен Балкан, координирајќи ги своите политики со своите европски партнери.

Тоа го изјави за бугарски медиуми, Мајкл Карпентер, советник за надворешна политика на Џо Бајден.

„Мислам дека САД навистина треба да играат поактивна улога на Западен Балкан, но во исто време мислам дека САД треба да ја координираат својата политика со нашите европски партнери. Еден од најголемите недостатоци во администрацијата на Трамп е целосно повлекување од ЕУ. Што се однесува до дипломатијата во регионот и
следење на сопствената насока, игнорирање на акцијата на ЕУ, а понекогаш дури и нејзино поткопување, она што навистина е потребно е САД и ЕУ да ги координираат своите стратешки ставови и да го синхронизираат тактичкиот напредок користејќи ја дипломатијата. Тоа можеме да го постигнеме во однос на преговорите меѓу Косово и
Србија и во однос на Северна Македонија, со цел да ја водиме на нејзиниот пат кон евроатлантските структури, помагајќи да се справиме со корупцијата и организираниот криминал во регионот, што е од наш заеднички интерес. Ако го постигнеме тоа и дејствуваме заедно, ќе имаме поголема моќ во земјите од регионот и, и покрај руската интервенција, ќе постигнеме повеќе одличен успех“, најавува тој.

Карпентер вели дека Договорот од Преспа е успех, пренесе Бгнес делови од неговото интервју за ТВ1 и емисијата Алтернатива.

-Договорот од Преспа се смета за успех, но Република Северна Македонија и Албанија, исто така, во моментов се соочуваат со можно одложување на почнувањето на разговорите за пристапување во ЕУ. Во повеќето случаи, Русија директно и индиректно ги храни старите и новите антагонизми вешто користејќи ги олигарсите како посредници. Договорот за економско нормализирање на односите меѓу Србија и
Косово се чини дека е чекор во вистинската насока, но меѓуетничките и меѓудржавните конфликти продолжуваат да ги користат Русија, Турција и Кина на штета на интересите на НАТО во регионот.

Тој исто така ја коментираше идната влада на Џо Бајден, доколку победи на претседателските избори.

„Среќен сум што Бајден е во единствена позиција меѓу американските политичари да управува на начин што ги обединува Американците. Тој има зад себе долгогодишно пријателство со истомисленици како Џон Мекејн, Ричард Лугер и многу други. Ќе треба многу напор во однос на граѓанското општество, медиумите, начинот на кој ги едуцираме децата. Искрено, вистинското единство на земјата и надминувањето на
поделбата ќе биде долг процес“.