Стоилковски: Заев ги крие измените на Уставот затоа што се брише македонскиот идентитет

LinkSense.mk

„Зоран Заев на среде рокот за водење на референдумска кампања, мора да застане со лагите, манипулацијата, заканите и поткупот на гласачкото право. Каква ќе биде „Непријатната измена“ и како ќе гласи Преамбулата според грчките условувања? Зоран Заев мора да каже што договорил и што прифатил да се избрише од Уставот согласно прифатените грчки услови во Капитулацијата. Мора да каже каква „Непријатна измена“ подготвил на Уставот на Република Македонија и за каква држава ги тера граѓаните да гласаат?“ прашува портпаролот на ВМРО-ДПМНЕ, Наум Стоилковски.

Тој на денешната прес-конференција потенцира дека „Зоран Заев мора да престане да го лаже и плаши народот само да му мине капитулацијата. Мора да престане да го руши угледот на меѓународните организации, злоупотребувајќи го во своите лаги.

Заев, одважи се и издигни се над твоето плашливо зајачко срце и кажи што прифати од грчките условувања, што ќе менуваш во Уставот, во Преамбулата, во членот 3 во членот 49, во целиот Устав на Република Македонија“.

„Зоране Заев, дали ќе ги избришеш Државно – правните традиции на Крушевската Република и историските одлуки на АСНОМ? Дали побараа од тебе да ги избришеш народноослободителните војни на Македонија? Дали прогонуваните и затвораните за идеите за самобитноста на македонскиот народ и неговата државност? Дали Грците побараа од тебе, а ти спроведуваш бришење во Уставот дека „Републиката се грижи за положбата и правата на припадниците на македонскиот народ во соседните земји и за иселениците од Македонија, го помага нивниот културен развој и ги унапредува врските со нив“? Дали ќе ја избришеш Македонската православна црква?“ – вели Стоилковски.