СЈО ќе се реформира в година

LinkSense.mk

Втората тура закони за реформа на правосудството ќе влезат во собраниска процедура до крајот на оваа година, најавуваат од Министерството за правда. Станува збор за нови измени на законите за судови и за Судски совет, како и во Законот за Јавно обвинителство, каде што клучната интервенција се однесува на Специјалното јавно обвинителство, односно на негово вклучување во рамки на редовното обвинителство. Според тоа, не е исклучено донесувањето на овие закони да се реализира во почетокот на следната година. Интенцијата е овие закони да се носат по редовна, а не по скратена постапка.

За донесување на законите за судови и за Јавно обвинителство е потребно двотретинско мнозинство, што пред неколку месеци, кога течеше првата фаза од судската реформа, беше обезбедено со пратеничката група на ВМРО-ДПМНЕ. Овој пат, со оглед на отпорот што го манифестира ВМРО-ДПМНЕ во однос на СЈО, прашање е дали од најголемата опозициска пратеничка група може да се очекува соработка за донесување на измените во Законот за Јавно обвинителство. Или, пак, владејачкото мнозинство и во овој случај ќе треба да се потпре на гласовите на пратениците кои минатата седмица овозможија да почне постапката за уставни измени.

За усогласување на законите од областа на правосудството, уште по смената на кормилото на ВМРО-ДПМНЕ, беа формирани работни групи меѓу претставници на СДСМ и на опозицијата. Но, исходот од разговорите во овие групи засега е непознат. Во одлучувачкиот период околу тоа дали ќе се оди на уставни измени, согласно со договорот од Преспа, или на вонредни избори, ВМРО-ДПМНЕ излезе со неколку барања, меѓу кои и за избор на нов државен јавен обвинител и формирање ново независно обвинителско тело кое, практично, би го заменило СЈО и кое практично би ги работело случаите што ги почна тимот на Катица Јанева, но и, како што беше наведено, сите криминали од време на владеењето на СДСМ.

 

Љубиша Станковиќ

Целиот текст на „Независен весник“ можете да го прочитате тука