Три успешни трансплантации од починат донор направени на кардиохиругија и урологија

Успешно е завршена и трансплантацијатана вториот бубрег кај 40-годишен пациент. Донор е 20-годишната ВерицаБелчовска, која загина во сообраќајна несреќа, а нејзиното семејствоодлучи да ги донира органите.

Во текот на ноќта и претпладнево успешно беа завршенитрансплантацијата на срце кај 22 годишено момче, трансплантацијата напрвиот бубрег кај 27-годишен пациент, а за првпат во историјата намакедонското здравство е извршена и експлантација на коски и коскениткива од починат донор кои од понеделник ќе бидат аплицирани кајпациенти.

Ова е втора трансплантација на срце извршена од починат донор воземјава.

Трансплантацијата е направена од тимови од Државната клиниказа кардиохирургија и од Клиниката „Жан Митрев“.

Сочувство до семејството на донорот денеска изрази таткото на 22-годишното момче Иле Стрезовски, на кое во раните утрински часови мубеше трансплантираното срцето од 20-годишната Белчовска.

Мојот син успеа преку нејзините родители да добие срце. На мојот синму го продолжи животот. Тој боледуваше од јануари од слабо срце.Разговаравме со синот добро се чувствува, се е супер. Големаблагодарност до целиот тим на Кардиохирургија на чело со доктор СашкоЈовев и голема благодарност до министерот Венко Филипче, изјавиСтрезовски.

Министерот за здравство Венко Филипче информира декатрансплантацијата на срцето поминала добро и оти целокупниотоперативен процес поминал без никакви проблеми. Пациентот, како штоизјави Филипче, се чувствува добро и сите параметри се добри.

Сакам да изразам благодарност и да честитам на сите членови на тимоткои работеа до раните утрински часови. Бубрезите ги добија уште еден 27и 40-годишен пациент, а за следната недела се планира имплантација надел од коскениот систем кај пациенти кои страдаат од малигни болести идел од коските се зафатени со метастаза, изјави Филипче.

Изрази благодарност до семејството на Белчовска кое во овие за нивтешки моменти, сепак се одлучиле на хуман гест да ги донираат органите.

Нејзиното семејство и покрај тоа што беа во шок и неверување сепаксобраа сила и храброст и се согласија да се донираат нејзините органи зашто сакам да им изразам бескрајна благодарност. Направивмеорганизација по принципот на организација накоја се направи првататрансплантација на срце минатата година. Се направијамултидисциплинарните тимови и се експлантираа срцето, двата бубрези, изапрвпат во нашата земја дел од коскениот систем, рече Филипче.

Директорот на Клиниката на урологија Сашо Дохчев изјави дека бубреготтрансплантиран кај 40-годишниот пациент бил помал со три артерии, штое реткост но, како што кажа, направиле се што е потребно и добро е тоашто бубрезите профункционирале.

Анастомозите на артериите на бубрезите со три артерии се практичнонеможни за трансплантација. Но се потрудивме, успеавме и тоа да гонаправиме со тешки маки, меѓутоа успеавме. Веќе бубрезите промокријаза време на операцијата што е некој знак дека и во иднина ќе биде добросо диурезата, рече д-р Дохчев.

Националниот координатор за трансплантација доктор Маја МојсоваМијовска верувадека земјава е на добар пат да направи етаблиранапрограма.

Верувајте тешко е, не можам да кажам дека се уште имаме систем, носме на добар пат да направиме систем и тоа мене многу ме радува како успех и како моја визија за трансплантацијата во земјава, изјави МојсоваМијовска.