Украинците отворија седум хуманитарни коридори, а луѓето ќе бегаат од Мариупол

LinkSense.mk

Украина отвори седум хуманитарни коридори, вклучително и еден од Мариупол, во време кога пристигнуваат информации дека руските војници зазеле делови од градот.

Украинците најавија дека три колони бегалци заминуваат откако е договорен привремен прекин на огнот.

Сепак, други извештаи зборуваат за воздушни напади во Мариупол, кои вчера го зафатија и породилиштето.

Руските трупи окупираа и некои урбани области.

Полската гранична полиција соопшти дека 1,43 милиони бегалци пристигнале во Полска од почетокот на руската инвазија на Украина.

Вчера границата ја минале околу 117.000 луѓе.