Униформирани единици ќе ги чуваат надворешните граници на ЕУ од следниот месец

– Европската унија од следниот месец за првпат ќе распореди постојана униформирана единица за чување на надворешните граници, вклучувајќи ги и оние на Балканот, наречена Постојани сили за гранична и крајбрежна стража.

Според порталот Балканска безбедносна мрежа, првата група од 260 припадници на постојаните сили ги завршила подготовките во Полска, а обуката на втората група започна во октомври во Бари и ќе трае шест месеци.

Во текот на 2021 година, таа единица ќе брои околу 700 лица од цела ЕУ, а нивните задачи се да го потврдат идентитетот, да дадат одобрување или забрана за влез во ЕУ, да патролираат на границата, да пребаруваат и да спасуваат, да се борат против прекуграничен криминал и да разменуваат податоци.

Во 2019 година, повеќе од 7.000 полицајци од цела Европа, вклучувајќи ги Хрватска, Унгарија, Романија и Бугарија, се пријавија на конкурсот за таа формација.

„Овие сили ќе и овозможат на ЕУ да реагира брзо и да ја испрати единицата во кризната област без да чекаат полициски контингенти на одделни земји-членки.

Потребата за ваква единица ја покажа и граничната криза во Грција во март 2020 година”, се вели во текстот.