Хоугард: Македонија ја има поддршката од Данска во евро-атланстките интеграции

LinkSense.mk

Премиерот Зоран Заев се сретна со амбасадорот на Данска, акредитиран за Македонија, Андрес Кристиан Хоугард.

Како што се наведува во владиното соопштение, Хоугард пренел задоволство од Данска за тоа како е поставена Македонија во процесите што водат кон отворање на преговорите со ЕУ и кон членство на нашата држава во НАТО.

Заев се заблагодарил за пријателската и принципиелна поддршка од Данска во важните моменти за Република Македонија.

„Мнозинството граѓани ја сфаќаат личната одговорност што ја имаат за иднината на своите деца и за стабилноста на државата со членството на Македонија во ЕУ и во НАТО и јас очекувам успешен референдум.

„Мотивирани сме како граѓани и како Влада од вреднувањето на нашите реформски напори, како и од потврдените, обновените и зацврстените пријателства со земјите од регионот и од меѓународната заедница. Очекуваме евро-атланските интеграции да донесат и економски напредок од што бенефит ќе почувствува секој граѓанин“, рекол премиерот.

На средбата како важно било посочено и решавањето на билатералните прашања низ меѓусебно почитување на државите, каков што е случајот со Македонија, којашто на таков начин, како што констатирале соговорниците, ги затвори сите прашања со соседите и со тоа отвори пат кон ЕУ и НАТО.