Кога и зошто ја допираме косата?

LinkSense.mk

Понекогаш делата зборуваат погласно од зборовите, а токму тоа е случај кога некој ќе им ја допре косата. Дури и изгледот на вашата коса или фризура може да испрати невербални знаци.

Постојат многу начини на кои можете да ја допрете вашата коса и да ја поврзете со невербални знаци. Некои луѓе ја допираат или вртат косата во непријатни, социјални ситуации, кога се чувствуваат вознемирени или нервозни да се смират.

Некои луѓе ја допираат косата кога се (најверојатно) нервозни, но некои тоа го прават за време на стресни ситуации како читање книга, а во тој случај тоа е само навика.

Меѓутоа, ако некој ја допре нивната коса среде расправија, тоа покажува непријатност. Една од најчестите причини зошто некој си игра со косата е да се смири бидејќи тоа може да биде многу смирувачко.

Исто така, мислењето е дека кога некој друг ни ја допира косата, тоа значи дека сака да ни се доближи.

Случајот кога луѓето ја влечат косата зад ушите, тоа значи интерес затоа што се обидуваат да обрнат внимание на вас.