Јапонско одморалиште каде што гостите заспиваат гледајќи во мачки

Невообичаен хостел, поврзан со засолниште за мачки, во префектурата Осака во западна Јапонија, им овозможува на гостите да заспиваат гледајќи во мачките. За многумина, тоа е прибежиште од реалноста, каде сѐ уште е актуелна коронапандемијата.

Хостелот наречен „Неко Хатаго“ е отворен минатиот декември, како додаток на „кафулето“ за мачки „Неко Јокуџо“. Одморалиштето има осум соби, од кајшто луѓето можат да ги гледаат мачките преку стаклен прозорец поставен покрај секој кревет.

– Сакам луѓето да дознаат повеќе за мачките што ние ги спасуваме и прибираме, па и како тие се однесуваат навечер, вели Наоми Нишикубо, сопственичка на објектот.

Мјаукањето се слуша постојано, а на гостите во хотелот им е дозволено да ги бањаат и хранат мачињата, пред и по работното време на „кафулето“ за мачки.

Хостелот имаше и доста странски посетители пред корона-пандемијата, но сега тие се помалку.