Австралија со спектакуларен огномет влезе во 2017 (ВИДЕО)

Жителите на островот Самоа и Кирибатија во Атланскиот океан први ја дочекаа 2017 година, а нешто подоцна Новата година е прославена и во Австралија.

Најспектакуларно беше во Сиднеј, каде што традиционално беше приреден вечиствен огномет.

avstralija-ng-1

На Самоа и Кирибатија Нова година стигна во 11 по наше време, а еден час подоцна прославена е и на Нов Зеланд.

Самоа пред пет години од економски причини одлучи од источната да помине во западната хемисфера, па сега во Новата година не влегува последна, туку прва.

avstralija-ng-2

Интересно е дека Американска Самоа, која од Самоа е оддалечена само осумдесетина километри, последна ќе влезе во 2017 година.

avstralija-ng-3

Во Австралија се одбројуваше во 14 часот, а највесело беше во сиднејското пристаниште, каде што повеќе од милион луѓе го гледаа огнометот кој им беше посветен на Принс и Дејвид Боуви, светските пеачки ѕвезди кои починаа во 2016 година.

Во 2017 година во 16 часот влегуваат Јапонија и Кореја, а еден час подоцна Кина.