Властите во САД бараат повлекување на 67 милиони возила со „АРЦ“ воздушни перничиња

LinkSense.mk

Американската Национална управа за безбедност на сообраќајот на патиштата бара повлекување на 67 милиони возила со „АРЦ“ воздушни перничиња од одредени возила бидејќи верува дека постои безбедносен проблем.

Сепак, доставувачот на автомобили, „АРЦ аутомотив“ не се согласи со барањето на американското регулаторно тело. Возилата на компаниите „Џенерал моторс“, „Стелантис“, „БМВ“, „Хјундаи“ и Киа моторс“ содржат „АРЦ“ воздушни перничиња.

Од своја страна, „Џенерал“ се согласи да повлече речиси милион возила, по една несреќа со воздушни перничиња во март, кога беше повреден возач.

 

 

 

 

Извор: МИА