Водачот на Талибанците конечно се појави во јавност

LinkSense.mk

Хаубатулах Акунџада, мистериозниот врховен водач на Талибанците, првпат се појави во јавност.

Како што јавува Ал Арабија, Акунџада им се обрати на Талибанците во Кандахар, град на југот на Авганистан.

Акунџада е духовен водач на Талибанците од 2016 година, но се криеше од јавноста дури и откако Талибанците во август годинава ја превзедоа власта во Авганистан.

Неговото долгогодишно криење поттикна низа шпекулации за улогата која ќе ја игра во новата авганистанска влада, а се шпекулираше дури и дека е мртов.

Во саботата, наведува Ал Арабија, го посетил верското училиште во Кандахар за, како што велат талибански претставници, да им се обрати на своите верни војници и следбеници.

Безбедносното осигурување при неговото појавување било на исклучително високо ниво и засерга уште нема фотографии или снимки, но Талибанците на социјалните мрежи објавија десетминутна аудио снимка од неговиот говор.

Во говорот не ја споменал политика, туку само верата.

Побарам божји благослов за талибанското водство и рекол дека се моли за талибанските маченици, ранетите борци и за успех на талибанската влада, која, како што истакнал, била „на голем испит“.

Акунџада некогаш бил исламски свештеник во Кандахар и врховен талибански судија. Се верува дека на таа положба донесувал пресуди за јавни егзекуции за убијци и прељубници и ампутација на раце за оние кои биле осудени за кражба. Се бавел и со прашања поврзани со легитимност на самоубиствените напади и исправноста на борбата против Исламска држава која се обидуваше да воспостави присутност во Авганистан.

Во 2001 година побегнал во Пакистан и таму предавал во верски училишта, за потоа повторно да им се придружи на Талибанците. Мансур лично, во својот тестамент, го предложил за наследник.

Иако учествувал во герилскиот отпор кон советската инвазија во 80-тите години од минатиот век, Ахунџада нема големо воено искуство и повеќе го сметаат за верски учител. Откако де факто станал водач на Талибанците, работел на јакнење на финансиите, дел и од трговија со наркотици, обидувајќи се притоа да ги обедини талибанските фракции и да ја зацврсти власта.

Во февруари се појавија извештаи дека Ахунџада загинал минатата година во експлозија во Пакистан, но Армадулах, еден од талибанските лидери, рече дека се работи за лажни вести и непроверени гласини.

Ахунџада пораснал во Пањџаи, подрачје недалеку од Кандахар. Како и повеќето високи талибански лидери им припаѓа на Паштуните, најголемата авганистанска етничка заедница, која историски секогаш полагала право на управување со земјата.

Со младите религиски студенти и свештениците кои подоцна го сочинуваа талибанското јадро се зближи во текот на заедничката борба против советската окупација на Авганистан. Подоцна студираше во верски факултети во Авганистан и соседниот Пакистан и стана водечки верски советник на Омар.

Познат по својот аскетизам, Ахунџада беше компромисен кандидат кога врховниот совет на Талибанците во 2016 година, според желбата на убиенот Мансур, го именуваше во емир пред десетина други познати водачи. Неговото племенско потекло, угледот на учител и почитувањето внатре во движењето но и неговата ерудиција беа неговите предности. Се покажа попрагматичен отколку што многумина очекуваа, допуштајќи преговори со Соединетите Американски Држави и во повеќе наврати поттикнувајќи ги талибанските борци и пониските службеници да настојуваат да ја придобијат довербата на локалните заедници со добри пракси и дисциплина.

Меѓутоа, Талибанците се далеку од монолитноста, па дури ниту емирот не ја ужива апсолутна послужност. Врховниот совет, познат како Куета шура, по градот во западен Пакистан во кој живеат многу водечки Талибанци, е прилично моќно. Иако постои висока стапка на идеолошко единство, многу од членовите на советот имаат свои преферирани стратегии, неформална мрежа на следбеници, странски врски и амбиции. Некои ги поддржуваат настојувањата да се стекне меѓународно признавање, други му даваат приоритет на спроведувањето на строги ограничувања во однесувањето и контролата на населението.

Моментно Ахунџада има три заменици, Абдул Гани Барадар, архитект на последните воени успеси, и соновите на Омар, мула Мохамад Јагоба и Сирахудин Хакани, ветеран од војната против Советите и владетел во подрачјето крај пакистанската граница.

Интересен е односот на Ахунџада кон терористичките групи. Сите членови на Ал Каеда и слични организации се колнат на верност кон него како емир, исто како и на нивниот лидер Ајман ал Завахири. Ахунџада, пак, кон него се држи прилично воздржано, не ја отфрла, но и не ја прифаќа заклетвата.