Воена вежба „Македонски блесок 14“

LinkSense.mk

На армискиот полигон Кривлак од денеска до 20-ти овој месец ќе се одржи воената вежба „Македонски блесок 4“. Целта на вежбата е преку самооценување, согласно НАТОо оперативните способности, да се демонстрира нивото на борбена готовност на дел од декларираните единици на АРМ, декларирана чета на воена полиција и капацитетите за поддршка на операциите водени од НАТО.

На вежбата „Македонски блесок 14“ треба да се изврши НАТО преоценување на „ниво 2“ на декларираната чета на воената полиција, како и за првпат внатрешно медицинско оценување на декларираниот состав на копнената маневарска болница со улога 2.