Вучиќ го одликуваше Орбан со „Орден на Република Србија“

LinkSense.mk

Унгарскиот премиер Виктор Орбан денеска во Белград го прими високото српско одликување, со кое претседателот Александар Вучиќ го награди за неговите заслуги во развојот на меѓусебните односи и соработката.

Орбан утрото пристигна во Белград и веднаш се сретна со српскиот претседател. По средбата, Вучиќ на унгарскиот премиер му врачил „Орден на Република Србија“ за исклучителни заслуги во развојот и зајакнувањето на мирната соработка и пријателските односи меѓу двете земји.

„Унгарија е земја која мора да биде пријател со Србија“, истакна унгарскиот премиер по доделувањето на орденот, додавајќи дека за него е голема чест да ја прими наградата.

Орбан рече дека ретко се доделуваат награди на луѓе кои се уште се на функција и дека тоа го смета за охрабрување и поттик за она што ќе го направи во иднина за српско-унгарското пријателство.

 

„Одговорност и обврска на Унгарија и Србија е заеднички да ја бранат ‘јужната порта на Европа’…..“

Виктор Орбан, премиер на Унгарија

 

 

„Интересите на Србија и Унгарија се толку поврзани и испреплетени што сакале или не, мора да бидеме пријатели“, изјави унгарскиот премиер.

Орбан потсети на историската заедничка мисија и одговорност на двете земји, а тоа е одбрана на, како што спомена, „јужните порти на Европа“.

Покрај средбата меѓу Вучиќ и Орбан, одржани се и средби меѓу српската министерка за евроинтеграции, Јадранка Јоксимовиќ, и министерот за надворешни работи, Петер Сијарта, и министерот за финансии Синиша Мали и министерот за економски развој, Мартон Наѓ.

 

 

 

 

 

(Фото: АФП)