Германскиот министер за здравство сака ЕУ да препорача четврта доза против Ковид

LinkSense.mk

Германскиот министер за здравство Карл Лаутербах на состанокот на министрите за здравство во Брисел рече дека ќе предложи Европската унија да препорача четврта доза од вакцината „Ковид-19“ на лица над 60 години.

Посочувајќи на податоците од Израел, тој рече дека препораката е „итно потребна“ за да се намали ризикот од смрт од инфекција.

Лаутербах додаде дека очекува вакцината прилагодена на новите варијанти да биде достапна до есен.

Септември е целниот месец, рече тој, но развојот е одложен и тој предупреди дека ќе биде тешко да се исполни.