Заев ја посети грчката фабрика за откуп, преработка и продажба на тутун „СЕКЕ“

LinkSense.mk

Премиерот Зоран Заев ја посети новоотворената фабриката за откуп, преработка и трговија со тутун „СЕКЕ“, во индустриската зона Опаленик, Крушево.

По успешното 3 – годишно работење на компанијата во регионот, „СЕКЕ ДООЕЛ Прилеп“ инвестираше во изградба на нова фабрика. Половина од инвестицијата за изградба на објектот е од сопствен капитал на компанијата.

На средбата со менаџментот на компанијата „СЕКЕ“, Премиерот Заев ја поздрави одлуката на раководството да инвестира во фабрика и да го зголеми својот обем на работа, бидејќи како што истакна Премиерот Заев, странските инвестиции се исклучително важни за Република Македонија, со нив се отвораат нови работни места, а на тој начин се подобрува и стандардот на граѓаните.

„Ова исто така е и одраз на пријателството коешто го градиме со Грција. Македонија има огромен потенцијал на тутун и мило ми е што фабриката ќе придонесе за посигурен откуп на тутунот“, додаде Премиерот Заев.

Претседателот на бордот на директори на фабриката „СЕКЕ“, Панајотис Таренидис, го информираше Премиерот Заев дека засега во фабриката се вработени 55 луѓе, но дека таа бројка за само неколку месеци ќе се зголеми на 350.

Со работењето на фабриката, како што рече Таренидис ќе им помогнеме на тутунопроизводителите, ќе го забрзаме развојот на локалната, но и на целокупната економија во Република Македонија.

Основачот и сопственик на компанијата во Република Македонија, „СЕКЕ СА Ксанти“, фирма којашто од пред околу 70-тина години е формирана во Ксанти како Кооперативна унија на тутунопроизводители, инаку втора по големина по количина на откупен ориентален тутун на Балканот.