Засадени 2,6 милиони садници

Над два милиона садници денеска беа посадени на 500 хектари на територијата на Република Македонија во рамките на 17 акција „Ден на дрвото-засади ја својата иднина“.

За пушумување се користеше црн и бел бор, багрем, јасен, јавор, чемпрес, аризонски чемпрес, даб, питом костен, дива круша и црн орев.

dimitriev-3

Премиерот Емил Димитриев, кој во рамки на акцијата посади дрво во градинката „Ѕвездичка“ во Кочани, порача дека секоја година ќе се засадуваат по пет милиони дрва преку традиционалната манифестација и Програмата за проширена репродукција на шумите.

Акцијата „Ден на дрвото-засади ја својата иднина“ почна во 2008 година и во првите четири години, до 20122 година, се спроведуваше во две сезони-пролет и есен.

Во последните пет години пошумувањето се извршува само на есен.