Ивановска: Неопходен е закон за потекло на имотот

LinkSense.mk

„Неопходен е закон за потекло на имот, кој ќе побара информации секој граѓанин да докаже од каде му е имотот, врз основа на што го стекнал, дали е наследство, дали го купил, некој му го подарил или како било. Советот на Европа не поддржува, ни обезбеди консултант со кој ќе го започнеме процесот за подготвка на овој закон, тоа
е број еден потребен закон во државава“, рече на денешната прес-конференција претседателката на Антикорупциската комисија, Билјана Ивановска.

Во однос на автомобилот на поранешниот генерален секретар во Владата Драги Рашковски, Ивановска рече дека ќе биде пријавено во Финансиска полиција доколку тој прикажал нереален анкетен лист.

„Доколку утврдиме разлика помеѓу имотот што е прикажан и месечните примања што ги има, таков е нашиот закон, тогаш одиме чекор понатаму за испитување на имотот и тогаш се вклучуваат и други институции, како Финансова полиција. Тие имаат посебни методи за истражување и тоа ќе го докажувата“, рече Ивановска.