Индискиот вид на корона стигна во Хрватска

Ива Пем Новосел од Хрватскиот завод за јавно здравје, во емисијата Студио 4, потврди дека во Хрватска бил детектиран индискиот вид на корона вирус.

Пем Новосел рече дека во Хрватска е најприсутен британскиот вид на вирусот, но дека е детектиран и индискиот. Истакна и дека новите видови се прилично заразни и брзо се пренесуваат, но дека не смеело да се шири паника.

„Откриен е пред неколку денови во Сплитско-далматинската жупанија, но тоа се поединечни случаи, па нема причина за паника“, изјави и додаде дека луѓето треба да се пазат.

Индискиот вид на корона вирусот дава слични симптоми како и другите видови на групата вируси САРС-КоВ-2, што значи покачена температура, губење на чувство за мирис и вкус, кашлица, рељефен јазик познат и како ковид-јазик, белузлави проимени на ноктите, замор, главоболка…

Она што е до сега познато за индиската варијанта е дека има две значајни генетски промени во површинскиот протеин – E484Q и L452R. Од тие причини го добила и името на „двоен мутант“. Тоа, сепак, не значи дека индиската варијанта е двојно позаразна или поопасна, научниците тоа сеуште не го докажале.

(Фото: ДПА)