Кина ќе гради нов космодром

Кина планира да изгради нов космодром градот Нингбо, во источната провинција Џејанг.

За изградба на космодромот предвидени се околу 20 милијарди јуани (околи три милијарди долари) во петгодишниот план (2021-2025).

Предвидено е космодромот да биде со вкупна површина од 67 квадратни километри, каде покрај центарот за лансирање ќе има и индустриски комплекс. Од космодромот ќе биде можно да се направат до 100 комерцијални лансирања годишно.

Во континенталниот дел на Кина сега има три космодроми: во Хукуан, северозападната провинција Гансу, во Таијуан, северна провинција Шанкси и во Сичанг, југозападна провинција Сечуан. Космодром е изграден и во близина на градот Венчанг во островската провинција Хаинан.

Кина активно развива национална вселенска програма, метеоролошки, телекомуникациски и навигациски сателити и технологии за истражување на Месечината. Кинески научници исто така развиваат проект за проучување на астероиди и на Марс и планираат да почнат со интензивно истражување на површината на Црвената планета.

Според официјалното соопштение на Кинеската воздушна вселенска наука и технологија, оваа година се планирани најмалку 40 лансирања, што ќе биде нов национален рекорд.