Куната послаба кон повеќето валути

На курсната листа која Хрватската народна банка (ХНБ), во однос на курсот од крајот на минатиот петок, куната ослабела во однос на речиси сите поважни странски валути, а најмалку 0,01 отсто ослабела во однос кон еврото. Средниот курс на еврото изнесува 7,500085 куни.

На неделно ниво куната ослабе во однос на американскиот долар за 0,09 отсто, а кон швајцарскиот франк за 0,56 отсто, додека во однос на британската фунта има раст од дури 1,26 отсто.

Така, средниот курс на доларот на крајот на оваа недела изнесува 6,688741 куни, франкот е 6,895362, а фунтата – 8,705844 куни.