Летонија се подготвува за судир со Русија?

LinkSense.mk

Летонија, балтичка земја која се граничи со Русија, со близу 1,9 милиони жители, стравува од одмазда од Москва поради нејзината одлука да ги отстрани спомениците од времето на Советскиот Сојуз, а некои стравуваат од инвазија.

Летонскиот парламент на 12 мај усвои одлука за отстранување на спомениците, вклучувајќи го и гигантскиот во главниот град Рига. Отстранувањето може да се изврши наесен.

Веруваме дека Русија ќе се обиде да се одмазди на некој начин“, изјави лице од канцеларијата на Европската комисија во Рига, кое сакаше да остане анонимно.

Можеби тие некако ќе нападнат латвиски објекти, стоки, ќе хакираат веб-страници или на некој друг начин ќе возвратат“, додава тој за Хина.

Русија пред пет месеци изврши инвазија на Украина, исто така поранешна членка на Советскиот Сојуз, па Летонија стравува од вооружен конфликт и на својата територија.

Некои семејства како моето се подготвуваат за тоа сценарио. Жените и децата би ја напуштиле земјата со автомобили, а мажите, од кои многумина поминаа некој вид на обука, би останале да се борат“, вели истиот извор.

Летонија, меѓутоа, за разлика од Украина, е членка на НАТО предводена од Соединетите Американски Држави, така што потенцијалниот напад врз неа ќе ги обврзе другите членки да интервенираат.

Веќе преминавме 2 отсто од БДП и се движиме кон 2,5 отсто“, изјави летонскиот премиер Кришјанис Каринш.

Ги зголемуваме нашите расходи, а ги зголемуваат и нашите партнери во НАТО. Со работна сила, опрема и способност, се наоѓаме на безбедна територија“, додаде тој минатиот месец во Рига.