ЛИКВИДИРАНА ХАКЕРСКА ГРУПА: ФБИ уништи мрежа на изнудувачи на пари

LinkSense.mk

Министерство за правда на Америка објави ликвидација на хакерска група, која имаше жртви секаде по светот.

„Синоќа соборивме меѓународна мрежа на хакери одговорни за изнудување и обид за изнуда на стотици милиони долари од жртви во САД и ширум светот“, објави државниот јавен обвинител Мерик Гарланд на веб-страницата на министерството.

ФБИ навлегла во компјутерските мрежи на групата, ги пресретнала нивните клучеви за дешифрирање и ги дистрибуирале до жртвите на хакерите ширум светот, со што спречиле исплата на 130 милиони долари откуп.

Групата од јуни 2021 година таргетирала повеќе од 1.500 жртви ширум светот и за тоа време добила повеќе од 100 милиони долари за откуп.

Меѓу жртвите на хакерите се болници, училишта, финансиски компании и други субјекти од критичните инфраструктури.

Во еден инцидент, болницата нападната од оваа група беше принудена да се префрли на аналогни методи на нега и не беше во можност да прими нови пациенти.