Лукашенко одговори на европските санкции

Литванија прогласи вонредна состојба заради прилив на мигранти од Белорусија во последните неколку денови. Литванската министерка за внатрешни работи, Агне Билотаире, рече дека таа мерка не е воведена од безбедносни причини туку поефикасно да се управува со миграциите.

Литванската влада воведе вонредна состојба откако литванско-белоруската граница последните денови ја преминаа повеќе од 150 мигранти.

„Многу е важно да имате правен систем и инструменти за да можете многу брзо да донесете одлуки како одговор на нови предизвици“, рече таа.

Бројот на мигрантите кои се задржани на границата е три пати поголем од порано, соопштија литванските власти.

На снимките од надзорните камери на границата се гледа како луѓето ја прескокнуваат оградата и ја преминуваат границата.

Повеќето од тие мигранти претходно барале азил во Литванија, а меѓу нив има и Авганистанци, Камерунци, Ирачани и Сиријци.

Белорускиот претседател Александар Лукашенко предупреди дека неговата земја ќе ги намали граничните контроли за мигрантите без документи, како одговор на санкциите кои Белорусија ги воведе кон Европската унија.