Медицински тим заминува за Норвешка, а од таму за Авганистан, Шекеринска и Филипче им посакаа успех

Министерката за одбрана Радмила Шекеринска и министерот за здравство Венко Филипче денеска се сретнаа со шестчлениот хируршки тим од јавното и военото здравство кој ќе биде распореден во рамките на норвешката болница во Кабул, Авганистан, од март до септември годинава.

-Медицински тим од јавното и военото здравство заминува на обука во Норвешка, а потоа и за Авганистан каде заедно со норвешките колеги ќе бидат дел од НАТО мисијата „Одлучна поддршка“. Овој проект е важен за целата држава бидејќи членството во НАТО значи и развивање на медицински тимови за брза интервенција.

Од учеството на нашиот медицински тим во мисијата ќе има бенефит целокупниот систем на јавното здравство, бидејќи знаењето ќе го применуваат, но и ќе го пренесат на специјализантите и студентите. Денеска, со министерката
Радмила Шекеринска им посакавме многу успех, тие ја имаат нашата поддршка.

Среќно!