Министерка потрошила 5,8 милиони евра за надворешни советници

LinkSense.mk

Министерката за заштита на животната средина, транспорт и енергетика на Австрија, Леоноре Гевеслер, за две години на власт потрошила 5,8 милиони евра за услуги на надворешни советници.

Нејзиното министерство покрива заштитата на климата, енергетиката и сообраќајот, па според податоците што ги дала на собраниската истрага изгледа дека нема доволно вработени во Министерството. Заклучно со 7 јануари 2020 година, на надворешни консултанти испорача 193 работни места, што ја чинеше државата 5.838.934 евра.

Дополнително, има уште многу отворени проекти, кои се дадени на надворешни соработници. Гевеслер често ги користел услугите на адвокатски канцеларии и ревизорски фирми. Министерството потрошило 347.535,82 евра за надворешни консултанти само за имплементација на таканаречениот „Климатски Закон“, кој требаше да го поттикне населението да користи јавен превоз.

За најновиот потфат, таканаречениот „Климабонус“; кој деновиве пристигнува на домашните адреси на граѓаните како помош во време на криза, потрошила повеќе од 48.000 за услуги на надворешни советници.