Над 231 илјада граѓани примиле вакцина

Вакцинацијата се одвива непречено на сите пунктови низ државата. Интересот за вакцинација секојдневно се зголемува, досега 427.535 граѓани изразиле желба преку веб-платформата vakcinacija.mk.

Министерството за здравство соопшти дека на вакциналните пунктови во државата заклучно со вчера вакцинирани се вкупно 231.014 граѓани. Вчера вкупно се вакцинирале 11.598 граѓани, а прва доза примиле 2.504.

„Во државата вкупно се аплицирани 290.829 дози вакцини, а ревакцинирани се 59.815 граѓани. Со последните бројки, 47 проценти од населението над 70 години имаат примено барем една доза вакцина, 41 отсто од населението над 65 години е вакцинирано  со барем една доза вакцина“, информираат од Министерството за здравство, кое апелира граѓаните да се пријавуваат на vakcinacija.mk како најлесен и најбрз пат да се вакцинираат.

Вакцинацијата се спроведува согласно Националниот план за имунизација. Се вакцинираат возрасни лица, граѓани кои искажале интерес за вакцинација на веб-страницата vakcinacija.mk, како и лица вработени во критична инфраструктура.

Масовна вакцинација се одвива во неколку градови во државата – во А1 Арена СЦ „Борис Трајковски“ во Скопје и во спортски сали во Кавадарци, Куманово, Тетово, Штип, Битола, Струмица, Охрид, Велес и Прилеп.