НАТО состанок за поддршката на С.Македонија, Албанија и Црна Гора за справување со Ковид-19

Министрите за одбрана на земјите членки на НАТО денеска и утре ќе одржат виртуелен состанок со кој ќе претседава генералниот секретар на Алијансата Јенс Столтенберг..

Министрите ќе разговараат за напредокот во однос на пофер распределба на товарот, зајакнување на капацитетите за одвраќање и одбрана во сите доменизајакнување на отпорноста на општестваta; и за мисиите на НАТО во Авганистан и Ирак. Ќе стане збор и за справувањето со пандемијата на Ковид19 и поддршката од Алијансата за Северна МакедонијаАлбанија и Црна Гора.

-Пандемијата КОВИД19 продолжува да не предизвикува сите насНашите војски продолжуваат да играат клучна улога во поддршката на цивилните напориИ сојузниците си помагаат едни на други. Поставување на теренски болници и транспорт на пациентиИ овој месец, АлбанијаЦрна Гора и Северна Македонија добиваат поддршка од новите резерви на НАТО. Ковид19 не направи другите предизвици да исчезнат. Значи, останува од витално значење да инвестираме во нашата одбрана, рече Столтенберг вчера на прес – конференцијата по повод одржувањето на дводневниот министерскит состaнок.