Новартис: Не е ефикасен испитуваниот лек против Ковид-19

Швајцарската фармацевстка компанија Новартис денеска објави дека клиничките испитувања на лекот руксолитиниба не покажаа подобрување кај тешките случаи со Ковид-19.

– Истражувањето во третата фаза не го даде очекуваниот резултат односно намалување на бројот на хоспитализирани пациенти инфицирани со Ковид-19 со тешки компликации, се наведува во соопштението на Новартис.

Компанијата наведува дека ќе продолжи да ги анализира резултатите и ќе работи на инхибиторите.