Омикрон може да преживее подолго на различни површини од првиот вид корона

LinkSense.mk

Најновите лабораториски експерименти покажаа дека честичките омикрон можат да преживеат на различни површини и се заразни подолго од оригиналните честички САРС-КоВ-2.

Како дел од студијата, истражувачите ставија на различни површини на собна температура заразни вирусни капки од оригиналната верзија на коронавирусот и капките омикрон BA.1. Откриле дека на мазни површини, како што се стакло, не’рѓосувачки челик и пластични плочи, омикронот е заразен дури и по една недела, додека честичките на оригиналниот SARS-CoV-2 веќе не биле заразни четвртиот ден кога останале на нерѓосувачки челик, и пластични чинии седмиот ден на стаклени површини.

Респираторни капки

Резултатите беа објавени на веб-страницата bioRxiv, а студијата сè уште не го поминала стручниот преглед. На салфетката и хартијата за печатење, оригиналниот вирус повеќе не бил заразен по 30 минути.

Омикрон се покажал заразен дури и по 30 минути, но не по еден час, покажаа наодите. Во повеќето случаи, SARS-CoV-2 се пренесува преку воздушни респираторни капки, а инфекцијата преку контакт со контаминирани површини е поретка.

Новата студија „ја нагласува важноста на хигиената на рацете и чистењето на површините кои редовно ги допираат различни луѓе“, рече коавторот на студијата Лео Пун од Универзитетот во Хонг Конг.

Посебно внимание треба да се посвети на хигиената на површините контаминирани од лице заразено со Ковид-19.

Од човечка кожа, сите варијанти на коронавирус се целосно деактивирани по 15 секунди изложеност на средства за дезинфекција на раце на база на алкохол.