Општините ќе добијат 117,5 милиони денари за капитални инвестиции во културата

LinkSense.mk

Владата на денешната седница ја усвои Програмата за реализацијата на средствата предвидени во буџетот на Министерството за култура за 2019 година за капитални инвестиции во единиците на локалната самоуправа.

Програмата, како што соопшти владината прес-служба, е со буџет од 117,5 милиони денари.

Дел од средствата ќе бидат алоцирани во реконструкција на Универзалната сала во Скопје, во изградба на Спомен обележјето на Тоше Проески, во изградба на Дом на култура во Општина Боговиње, во реконструкција и адаптација на културен „Шота“ во село Неготино, Општина Врапчиште, за ентериерно уредување на објектот „Кино Манаки“ – Битола, како и во други капитални проекти во културата во единиците на
локалната самоуправа.