Офанзивна посета на Заев на Брисел

Премиерот Зоран Заев утринава ќе има средба со претседателот на Европскиот Совет, Шарл Мишел, во последен обид во седиштето на Европската унија да ги презентира македонските аргументи за формален почеток на преговорите за членство. Ова е втора посета на македонскиот премиер на Брисел во рок од само една недела.

Минатата седмица тој се сретна со претседателката на Европската Комисија и со шефот на дипломатијата на ЕУ.

Иако Европскиот Совет не носи одлуки, тоа е клучното тело каде се цртаат и одредуваат политиките на Унијата, а Мишел има улога да изгради компромис помеѓу 27-те шефови на држави и влади на ЕУ.

Се очекува премиерот Заев денеска и на Мишел да му ги повтори аргументите дека е нужно Македонија да ја одржи првата Меѓувладина конференција пред крајот на португалското претседателство, за да се зачува и подобри кредибилитетот на
Европската Унија како во земјата така и во целиот регион.

Македонија заедно со Албанија во март 2020 едногласно доби зелено светло од сите 27 членки на Унијата дека треба да започне преговори со ЕУ, но Бугарија го блокира усвојувањето на преговарачката рамка поради билатерален идентитетски спор.

Повеќето земји членки на ЕУ отворено изјавија дека не ја поддржуваат Бугарија во оваа блокада, но останува дека Софија има право да стави вето и дека само со согласност од сите 27 земји на ЕУ може да се усвои рамката за Македонија и да се одржи првата Меѓувладина Конференција.

Оваа конференција всушност го означува формалниот почеток на преговорите за членство во ЕУ.

Зоран Заев минатата недела од Брисел повтори дека нема да прифати почеток на преговори по цена на македонскиот идентитет и јазик.

„Македонскиот јазик стои во нарт преговарачката рамка, а таа мора да биде усвоена и од Северна Македонија за да биде важечка“.

Ова премиерот им го порача на сите свои соговорници и се очекува повторно тоа да го стори со Шарл Мишел денеска.

Тој ќе потсети и дека од односот кон Македонија зависи кредибилитетот на Унијата во целиот регион, но и дека во прашање е и регионалната стабилност.

Заев вчера учествуваше на лидерска средба на шесте земји од Западен Балкан, на покана на високиот претставник за надворешна политика на ЕУ, Јосеп Борел, на која фокус беше геополитичкиот аспект на односите ЕУ-Западен Балкан, но се разговарало и за ЕУ перспективата на сите шест држави кои во последниот период е значително отежната и забавена.

„Македонија ги заврши сите свои обврски што произлегуваат од листата со критериуми за почеток на завршниот преговарачки процес за пристапување во членство во Европската Унија. Тоа Европската комисија го препозна и во нејзините извештаи за напредокот на земјата до Европскиот совет и до лидерите на земјите членки на ЕУ многу јасно стави до знаење дека земјата има безусловна препорака за почеток на преговорите“, нагласи вчера премиерот Заев.

 

 

(Фото: МИА)