Пандемијата им одзеде родител или старател на 1,5 милиона деца низ светот

Од март 2020 година до април годинава околу 1,5 милиони деца ширум светот изгубиле барем еден родител или старател поради пандемијата со Ковид-19, покажува најновото истражување на тим истражувачи од „Имеријал колеџ“ во Лондон, предводени од Сет Флаксман, кои до оваа бројка дојдоа создавајќи математички модел со помош на податоци за наталитетот и морталитетот од коронавирусот.

Со оглед на фактот дека овие податоците не се целосни за сите места, бројката може да биде само проценка, а веројатноста е поголема, напишаа научниците.

Бројот на деца кои изгубиле еден или двајцата родители поради пандемијата е особено голем во Јужна Африка, Мексико, Бразил и Колумбија.

Вкупно, бројот на децата кои ги загубиле своите татковци е пет пати поголем од бројот на децата кои ги изгубиле своите мајки.

Инаку, истражувањето е објавено во медицинското списание „Лансет“.