ПОЧНАА ПРЕПУКУВАЊАТА: Неспроведувањето на Мијалков е грешка на судот, тврдат од затворот во Струга

LinkSense.mk

Директорот на затворот во Струга, Ваљон Ќуља, тврди дека обвинетиот Сашо Мијалков денеска не бил спроведен во Основниот Кривичен суд Скопје, на рочиштето за „Титаник 2“, поради техничка грешка во датумите од страна на Кривичниот суд во Скопје од каде, пак, велат дека на 14.12.2022 година затворот во Струга има примено наредба за спровод на обвинетото лице за денешната расправа.

„Станува збор за техничка грешка од страна на Кривичниот суд. Во нашата институција сме примиле наредба за спровод на осудениот Сашо Мијалков на 28.11.2022 година за одредено судско рочиште на 12.12.2022 година. По оваа наредба ние сме постапиле и сме го испратиле осудениот Мијалков на рочиште. Ова судско рочиште е одложено, и потоа, на 14.12.2022 година во нашата институција пристигна пак барање од Кривичниот суд за истото лице, но, и во ова барање, датумот на судското рочиште е истиот од претходното барање, значи 12.12.2022 година. Значи евидентно е дека станува збор за техничка грешка“, истакна директорот Куља во изјава за МИА.

Од Кривичен, пак, велат дека на 14.12.2022 година затворот во Струга има примено наредба за спровод на обвинетото лице за денешната расправа.

„На денешната главна расправа, судечкиот совет пред странките ја прочита повратницата од Затворот Струга на која е наведено дека на 14.12.2022 година имаат примено наредба од Основниот кривичен суд Скопје, за спровод на посоченото лице на денешната расправа“, децидни се од Кривичен.