Преструктуирање во „Амазон“: Отказ за 10.000 работници

LinkSense.mk

Амазон планира да отпушти приближно 10.000 вработени во корпоративниот и технолошкиот сектор на почетокот на оваа недела, објави „Њујорк Тајмс“.

Акциите на „Амазон“ вчера паднаа за околу 2,5%.

Кратењата ќе бидат најголеми во историјата на компанијата и првенствено ќе влијаат на преструктуирање и реорганизација на „Амазон“, на одделот за малопродажба и на тој за човечките ресурси, се вели во текстот. Пријавените отпуштања би претставувале помалку од 1% од глобалната работна сила на фирмата и 3% од вработените во корпорациите.

Извештајот го следи и намалувањето на бројот на вработени во другите технолошки компании. „Мета“ минатата недела објави дека отпушта повеќе од 13% од својот персонал, или повеќе од 11.000 вработени, а „Твитер“ отпушти приближно половина од својата работна сила во деновите откако Илон Маск ја презеде компанијата вредна 44 милијарди долари.

„Амазон“ пријави 798.000 вработени на крајот на 2019 година, но имаше 1,6 милиони вработени со полно и со скратено работно време од 31 декември 2021 година, што претставува зголемување од 102%. „Њујорк тајмс“ информира дека вкупниот број на отпуштања „останува нестабилен“ и може да се промени.

Претставникот на „Амазон“ не одговори веднаш на барањето за коментар.

Сезоната на празнични купувања е од клучно значење за „Амазон“ и обично е сезона кога компанијата го зголемува персоналот за да ја задоволи побарувачката. Но, Енди Џеси, кој ја презеде функцијата извршен директор во јули 2021 година, беше во режим на намалување на трошоците за да заштеди готовина бидејќи компанијата се соочува со забавување на продажбата и мрачна глобална економија.

Компанијата веќе ги најави плановите за замрзнување на вработувањата за корпоративни улоги во нејзиниот малопродажен бизнис. Во последниве месеци, „Амазон“ ја затвори својата телездравствена услуга, го прекина необичниот проектор за видео повици за деца, ги затвори сите повикувачки центри во САД, освен еден, го „исклучи“ својот робот за испорака, ги затвори лошо успешните ланци и затвори, откажа или одложи некои нови локации за магацини.

„Амазон“ извести за разочарувачки заработки во третиот квартал во октомври што ги исплаши инвеститорите и ги намали акциите за повеќе од 13%.

Тоа значеше првпат кога пазарната капитализација на „Амазон“ падна под милијарда долари од април 2020 година, а извештајот означи вторпат оваа година кога резултатите на компанијата беа доволни за да предизвикаат двоцифрена процентуална продажба. „Распродажбата“ продолжи во деновите по извештајот и го избриша речиси сиот пандемиски раст на акциите.

Акциите на „Амазон“ паднаа за околу 41% оваа година и ја бележат својата најлоша година од 2008 година досега.