Пронајдени тела на 266 џихадисти во Либија

Силите лојални на либиската Влада за национален спас (GNA) соопштија дека при акцијата за чистење на Сирт пронашле тела на 266 џихадисти.

Како што наведува АФП, телата на борците на Исламска држава се превземени од некогашното седиште на џихадистите, градот Сирт, кој либиските провладини сили го завзедоа оваа недела.

Три дена после „падот“ на последното упориште на Исламска држава, воените сили на Либија ги пронашле телата во куќите и на улиците во различни делови на градот.

Освојувањето на Сирт се случи откако Исламска држава се соочи со неуспеси во Сирија и Ирак.