РЕКОРДЕН РАСТ: Инфлацијата во Австралија е највисока од 1990 година

LinkSense.mk

Инфлацијата во Австралија се искачи на ново 32-годишно највисоко ниво од 7,8% во последниот квартал од фискалната 2022 година, растејќи со најбрзо темпо од март 1990 година.

Годишната бројка на раст на потрошувачките цени е потпомогната со повисоките цени на храната, горивото за автомобили и изградбата на нови станови, според Австралиското биро за статистика.

Најмногу пораснале трошоците за домашни и странски патувања, кои се пораснале за 13,3 отсто, односно 7,6 отсто.

Економистите кои ги анкетираше Ројтерс предвидуваа дека индексот на потрошувачките цени, во кварталот, ќе се зголеми за 7,5%, што е помалку од прогнозата на Централната банка на Австралија од 8%.

Цените на стоките се зголемија за 9,5%, нешто помалку од драматичниот испис од 9,6% од претходното тримесечје – трошоците за услуги се зголемија за 5,5%, најмногу од 2008 година.

„Скратената средна годишна инфлација“, читање кое ги исклучува големите зголемувања и падови на цените, се искачи на 6,9%, што е највисоко откако владата почна да ги објавува податоците во 2003 година, се вели во соопштението.

Акциите на австралиските банки кои котираат на берзата ги избришаа претходните добивки после објавувањето на извештајот, вклучувајќи ги и Комонвелт банка на Австралија, Вестпак Банк Груп и Националната банка на Австралија, се во благ минус заради намалените надежи дека централната банка ќе го запре зголемувањето на стапката за да ја скроти инфлацијата.

Австралискиот долар порасна за 0,51% и последен пат се тргуваше за 0,7082 во однос на американскиот долар.