Русија најави брз, жесток и болен одговор на Западот

LinkSense.mk

РУСИЈА предупреди дека работи на голем и жесток одговор на западните санкции, за кои тврди дека ќе бидат брзи и ќе се почувствуваат во „најчувствителните области“, пренесува Ројтерс.

„Реакцијата на Русија ќе биде брза, внимателна и болна за оние за кои е наменета“, рече Дмитриј Биричевски, директор на Одделот за економска соработка во Министерството за надворешни работи, според новинската агенција РИА.

Соочена со притисокот на санкциите, Русија прави значителни напори за поддршка на економијата“, рече Биричевски.

„Конкретно, зборуваме за:

намалување на употребата на доларот и во домашните девизни резерви и во надворешните порамнувања…

Пренасочување на вниманието кон пазарите на капитал кои се алтернатива на западните обезбедување сигурни и сигурни канали за пренос на финансиски информации – зголемување на учеството на меѓусебните плаќања во национални валути воспоставување директни меѓубанкарски коресподентски односи со главните трговски партнери.

Руската економија постои речиси трајно во услови на зголемени санкции. Поаѓаме од фактот дека домашниот пазар и надворешните економски односи на земјата постепено се прилагодуваат на променливите околности. Ја имаме потребната маргина на безбедност за да спроведеме соодветна трансформација на моделот на економски развој и прилагодување на финансиската политика“, рече тој.