Скок на цената на нафтата, барел надмина 80 долари

LinkSense.mk

Цените на нафтата вчера пораснаа на меѓународните пазари на близу 81 долар, бидејќи трговците очекуваат проблеми во најавеното скромно зголемување на понудата и мало влијание на омикрон врз побарувачката.

На лондонскиот пазар цената на барелот порасна за 65 центи во однос на претходното затворање, на 80,65 долари. На американскиот пазар со барел се тргуваше по 56 центи повисока цена, по 77,55 долари.

ОПЕК + продолжува да го зголемува нивото на производство

Во фокусот се пазарите на Организацијата на земјите извознички на нафта (ОПЕК) и групата независни производители предводени од Русија кои вчера одлучија дека во февруари ќе го зголемат производството за 400 илјади барели дневно, како и во претходните месеци, почнувајќи од минатогодишниот август.

Иако ОПЕК+ го подигна планираното ниво на производство, веројатно тешко ќе го достигне бидејќи членките како што се Нигерија, Ангола и Либија, со тешка мака на пазарот исфрлаат дополнителни барели, наведуваат аналитичарите во своите забелешки.

ОПЕК+ се одлучи за линија на помал (политички) отпор и продолжува да го подигне планираното ниво на производство, додека вистинското зголемување на резервите веројатно ќе биде далеку помало, како и влијанието на ‘омикрон’ на побарувачката“, сметаат тие.

Очекувањата се дека просечната цена на нафтата во 2022 година на лондонскиот пазар ќе се движи околу 80 долари.

Ненадеен раст на резервите во САД

Расположението, сепак, го замати податокот за речиси милион инфицирани со корона вирусот во Соединетите Американски Држави во понеделникот, најмногу во текот на 24 часа во сите земји од од светот од почетокот на пандемијата и речиси двојно повеќе од највисокото ниво од пред една недела.

Кочница на цената беше, исто така, брзиот раст на резервите во САД во минатата недела, за дури 7,1 милиони барели, според извештајот на Американскиот институт за нафта (API), објавен во вторникот вечерта. Пораснаа и резервите на деривати, за 4,4 милиони барели.

Владата ќе излезе со официјални податоци во текот на денот.

Одделно, ОПЕК на својата веб-страница објави дека барелот од референтната кошница на нафта на нејзините членки во вторникот чинеше 78,93 долари, што значи дека поскапел за 93 центи во однос на претходниот ден.

 

 

 

 

 

 

(Фото: ЕПА)