Словачкиот главен обвинител осуден на осум години затвор за корупција

LinkSense.mk

Еден од најмоќните обвинители во Словачка е осуден на осум години затвор поради корупција.

Словачкиот Врховен суд ја отфрли жалбата на Душан Ковачик по минатогодишната првостепена пресуда.

Ковачик со години е специјален обвинител за случаи на корупција и организиран криминал.

Меѓутоа, во септември, судот го прогласи за виновен за примање поткуп и за возврат им помогна на водечките членови на криминалните банди да избегнат затворски казни. Судот го осуди Ковачиќ на 14 години затвор, а казната сега е намалена на осум години.