Состојбата по болниците се стабилизира, се очекуваат повеќе испишани од примени пациенти

„Очекуваме во наредиот период да има повеќе испишани отколку примени пациенти. На инфективните оддели мима се повеќе слободни места. Ја следиме состојбата од ден на ден и подготвени сме за секое сценарио. Доколку овие прогнози не се остварат, имаме на располагање и нови оддели и дополнителни болнички капацитети подготвени да се отворат“, рече министерот за здравство, Венко Филипче на денешниот состанок со директорите на КОВИД-центрите во комплексот „Мајка Тереза“.

На состанокот, како што соопшти Министерството за здравство, беше разгледана состојбата со бројот на хоспитализирани и слободни места по инфективните одделенија.

По напрвените анализи е заклучено дека минатата недела е достигнато платото по бројот на хоспитализирани пациенти и веќе има благ пад на бројот на хоспитализрани на дневно ниво.

Според Министерството, на сите инфективни оддели има слободни места со довод на гасови, а во наредните неколку дена ќе завршат градежните работи кои ќе овозможат да се отворат нови соби со довод на кислород.

„Мерки кои Комисијата за заразни болести ги донесе даваат резултат и бројката на хоспитализации се стабилизра. Се надеваме дека овој тренд ќе продолжи“, истакна Филипче.