Со десет нови случаи Делчево меѓу градовите со најмногу заразени од Ковид-19

Со десет нови случаи на Ковид-19, Делчево денеска се најде меѓу градовите со најмногу заболени од коронавирус.

Новите случаи како што информираа од делчевскиот здравствен дом се резултат на претходните тестирања и веќе познатите кластери.

„Освен 10 позитивни на Ковид-19 од направените тестирања имаме и голем број негативни тестови. Се тестираат лица кои имале контакт со претходно заболените. Тие тестирања продолжуваат и во деновите кои следат“, истакнаа од Здравствениот дом во Делчево.

Додадоа дека веќе почнаа да опоравуваат и пациентите кои беа меѓу првите позитивни на Ковид-19.

„Денеска имаме тројца такви пациенти, вчера еден пациент излезе од болница, така што се надеваме дека бројката на ваквите пациенти ќе расте и сите успешно ќе го пребродат вирусот“, додадоа од установата.

Во градовите од опкружувањето нови случаи со Ковид-19, вкупно шест, денеска се регистириани и во Берово.

Со денешната бројка, активни на коронавирус во моментот во Пијанечко-малешевскиот регион се 110 пациенти од кои 48 во Берово, 39 во Делчево, 12 во Пехчево и 11 во М.Каменица.